Новини

Активісти здійснюють громадський моніторинг доступу до інформації у Вінниці

Вінниця, 25 квітня 2016 – Громадські монітори перевірили, чи виконує керівництво міста зобов'язання щодо відкритості засідань сесій міськради. Під час чергового засідання Вінницької міськради представники громадськості вкотре спробували потрапити до залу засідань.


20160425Про це повідомила активістка, монітор доступу до публічної інформації платформи "Омбудсман Плюс" у Вінниці Юлія Грига.
 
"З грудня 2015 року ми моніторимо ситуацію з виконанням Закону України «Про доступ до публічної інформації» і намагаємося потрапити на сесію Вінницької міськради. До сьогодні усі спроби потрапити далі турнікету, розташованого на пропускному пункті, є невдалими," – зазначила активістка і додала, що головною метою сьогодні є домогтися прозорого процесу участі громадськості в засіданнях сесій міськради.
 
Юлія Грига зазначила, що окрім проблеми потрапити на засідання сесії, великою проблемою вона вважає і недосконалість роботи офіційного сайту Вінницької міськради. Під час моніторингу доступу до публічної інформації, яку здійснювала платформа «Омбудсман Плюс», було виявлено цілу низку проблем.
 
"Одним із спірних питань є оприлюднення проектів рішень сесій міськради, їх просто не публікують у відповідному розділі на сайті міськради. Також велике питання щодо оприлюднення порядку денного сесії, у розпорядженні міського голови на нього посилаються як на додаток, але насправді додатку не існує. У ході моніторингу було виявлено і проблему з нумерацією проектів рішень: знайти на сайті міськради документ без точної назви або точних реквізитів нереально," – розповіла громадська активістка.
 
"Однак є і позитивні звершення завдяки діяльності нашого проекту "Омбудсман плюс". З 26 лютого 2016 року працює он-лайн трансляція сесій міськради," – зазначила Юлія Грига і додала, що на інформаційні запити у Вінницькій міськраді відповідають вчасно та вичерпно.
 
Вінниччина є лише однією з областей, де монітори проекту моніторингу доступу до публічної інформації "Омбудсман плюс" проводять свою діяльність. У рамках проекту Платформа «Омбудсман Плюс» здійснюється 4 хвиль моніторингу у 19-ох областях України.
 
Результати моніторингу та рекомендації державним органам будуть покладені в основу спеціальної доповіді Омбудсмана до Верховної Ради України.
 
Проект впроваджує Інститут медіа права за підтримки проекту ПРООН «Зміцнення потенціалу Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини», який фінансується Міністерством закордонних справ Данії .