Новини

Коаліція "Справедливість заради миру на Донбасі" взяла участь у тренінгу з відеодокументування порушень прав людини

Київ, 13 квітня 2016 року – Упродовж 3-денного тренінгу правозахисники з коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі" набули нових навичок в області відеодокументування гендерно-обумовленого насильства та залучення дітей до збройних формувань у ході конфлікту на сході України.

 
 DSC1824Група досвідчених експертів забезпечили громадських активістів знаннями, необхідними для безпечного відеофіксування доказів правопорушень.
 
Олена Суслова, керівник Інформаційно-консультаційного жіночого центру, розповіла про особливості роботи з людьми, які стали свідками гендерно-обумовленого насильства. Активісти також з'ясували, чим такий злочин відрізняється від інших.
 
Факти залучення неповнолітніх осіб до збройних формувань досліджував Олексій Лазаренко, віце-президент Всеукраїнської фундації "Захист прав дітей". Правозахисник поділився з учасниками основними принципами спілкування з юними свідками подібних порушень.
 
 DSC1787За дискусіями слідували презентації Наталії Пилипів, Володимира Щербау та Олесі Огризко, співробітників Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Учасники ознайомилися зі специфікою роботи Місії в частині документування порушень прав людини.
 
"На стратегічному плануванні члени коаліції погодили, що надалі зосередяться на документуванні гендерно-обумовлених порушень прав людини та випадків залучення неповнолітніх осіб до збройних формувань. Збирати факти про такі порушення надзвичайно складно, тому важливо, щоб правозахисники були озброєні необхідними знаннями. Міжнародні організації також потребують такої інформації, саме тому ми й проводимо тренінг, присвячений цим проблемам", – зауважив Володимир Щербаченко, координатор коаліції "Справедливість заради миру на Донбасі".
 
 DSC1789Під час тренінгу, практикуючись у відеофіксації гендерно-обумовленого насильства, активісти спробували побувати у "шкурі" постраждалих, інтерв'юера та оператора. У результаті подальшого обговорення, проведеного під керівництвом Вікторії Купер із організації Witness та Олексія Біди з УГСПЛ, учасники змогли проаналізувати свої та чужі помилки, щоб потім не повторювати їх під час реального документування.
 
Крім того, правозахисники працювали над підготовкою і верифікацією доказів конкретних правопорушень для розгляду їх у Міжнародному кримінальному суді та дізналися, як проводити інтерв'ю з постраждалими максимально безпечно - і для свідка, і для документатора.
 
Тренінг проведено в рамках програми "Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства в Україні", що реалізується ПРООН за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.