Новини

Ініціатива «Відкритий парламент» дає перші позитивні результати

Київ, 13 квітня 2016 – Відбулось чергове засідання Моніторингового комітету ініціативи «Відкритий парламент», на якому були присутні народні депутати, представники Апарату ВРУ, організації моніторингу парламентської діяльності, включаючи ЧЕСНО, ОПОРА, Ейдос, Інститут медіа права, Transparency International Україна.

 
На засіданні обговорили успіхи ініціативи за 1-й квартал діяльності:
• У Верховній Раді України було виділено спеціалізовані місця для роботи запитувачів з інформацією;
• У картку законопроекту на веб-сайті ВРУ додано новий розділ «Проходження»;
• Розроблено механізм та готуються до опублікування тексти депутатських звернень і відповідей на них на офіційному веб-сайті Парламенту;
• Найближчим часом планується запуск Порталу відкритих даних ВРУ, де інформація про народних депутатів, законопроекти, фінансові та адміністративні дані буде оприлюднена в повному обсязі та у машиночитному форматі.
 
Наступні кроки, які планує ініціатива, перелічено у двох ключових документах з реформування Верховної Ради. Це План дій з реалізації Декларації відкритості парламенту, розроблений за сприяння ПРООН, та Дорожня карта щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України місії Європарламенту під головуванням Пета Кокса.
 
Ініціативою був підготовлений порівняльний аналіз двох документів, щоб зрозуміти в яких пунктах вони доповнюють і підсилюють одне одного, які кращі практики варто лобіювати та домагатись першочергового запровадження.
 
Під час зустрічі Моніторингового комітету керівник управління комп'ютеризованих систем Апарату Верховної Ради Олексій Сидоренко зауважив, що вже готовий проект розпорядження Керівника Апарату ВРУ, де розписано хто з працівників Апарату відповідальний за реалізацію Плану дій з реалізації Декларації відкритості парламенту та Дорожньої карти реформи ВРУ, розробленої місією Європарламенту.
 
Також учасники обговорили питання реформування парламентських ЗМІ. «У рамках виконання одного із зобов'язань Плану дій ініціативи «Відкритий парламент» Інститут Медіа Права консультував Апарат Верховної Ради України щодо особливостей реформування парламентських видань. До 30 квітня цього року парламент має прийняти рішення щодо способу реформування газети «Голос України» та журналу «Віче». Нагадаю, у 2015 році на фінансування обидвох видань з бюджету було витрачено понад 14 млн гривень. Хоча процес реформування розпочнеться для них лише з наступного року, фінансування у таких обсягах цього року вже не буде», - підкреслила Галина Чижик, експерт ІМП