Новини

Слухачам Відкритого університету реформ розповіли про новації антикорупційного законодавства в Україні

Київ, 2 квітня 2016 – У Відкритому університеті реформ, що проводиться Реанімаційним пакетом реформ у співпраці з ПРООН та Інститутом Медіа Права, відбувся антикорупційний день.

 
20160403Лекторами були: Народний депутат України, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції, один із авторів антикорупційного законодавства Віктор Чумак та експерти Проекту «Прозорість і доброчесність публічного сектору» Програми Розвитку ООН в Україні Софія Ковач та Іван Пресняков.
 
Під час заходу слухачі Відкритого університету реформ дізнались:
• як створювались нові антикорупційні органи в Україні;
• яке законодавство регулює діяльність Національного антикорупційного бюро, Національного агентства з питань запобігання корупції, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
• про основні інструменти запобігання корупції та регулювання конфлікту інтересів;
• як виглядає електронна система декларування, якою, згідно нового законодавства вже зовсім скоро почнуть користуватись чиновники 1-3 категорії.
 
"Це абсолютно нові органи, яких ще не було до цього в Україні. Нова філософія, нові змісти. Тому у нас є величезне сподівання, що все спрацює", – наголосив у своєму виступі Віктор Чумак.
 
Слухачі мали можливість відчути себе чиновниками і разом з експертами Софією Ковач та Іваном Пресняковим розібрали механізм електронного декларування, спробували заповнити нову форму декларації, обговорили фактори, що допоможуть чиновникам не вдаватись до корупційних дій.
 
"Нові електронні декларації, нові санкції за неправдиві відомості у них, а також інші інструменти запобігання корупції створюють абсолютно нову систему мотивації для нових чиновників. Вони створюють систему, за якої, нарешті, доброчесна поведінка буде винагороджуватися, а недоброчесна – каратися", – зауважив Іван Пресняков.