Новини

ООН розповсюдила звіт коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі»

Секретаріат ООН розповсюдив звіт коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» під назвою «Ті, що пережили пекло: свідчення жертв про місця незаконного позбавлення волі на Донбасі» серед членів Ради Безпеки ООН та Генеральної Асамблеї ООН.

 
SURVIVING-HELL rus web-page-001Завдяки співпраці з постійним представництвом України при ООН правозахисникам вдалося привернути увагу світової спільноти до злочинів, які здійснюються на тимчасово окупованій території Донбасу (Донецька і Луганська області України).
 
Звіт підготувала коаліція у співпраці з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Дослідження ґрунтується на свідченнях тих, хто був протиправно поміщений у місця несвободи в Донецькій і Луганській областях незаконними збройними утвореннями. Інформація була зібрана у ході моніторингових візитів до місць несвободи на звільнених територіях, а також отримана від органів державної влади та з відкритих джерел. Зібрані факти засвідчують наявність грубих та системних порушень прав людини щодо осіб, які були незаконно поміщені до місць несвободи, перебували в нелюдських умовах та піддавалися жорсткому поводженню та катуванню.
 
«Цей звіт у деталях описує організовану незаконними збройними формуваннями систему викрадення та катування людей. Кожна друга опитана нами цивільна особа була піддана катуванням та жорстокому поводженню, серед них люди похилого віку, неповнолітні та вагітні жінки. Ми маємо справу із міжнародними злочинами, які не мають терміну давності. Винні у їх вчиненні мають бути покарані. Відповідальність мають нести, як ті, що вчиняли ці злочини своїми руками, так і люди, які своїми рішеннями зробили їх можливими», – переконана одна з авторів звіту Олександра Матвійчук з Центру громадянських свобод.
 
«Для нас, вимушених переселенців із Донбасу, надзвичайно важливо, аби світ дізнався правду про ситуацію з дотриманням прав людини в Луганській і Донецькій областях. Я щиро сподіваюсь, що поширення у структурах ООН підготовлений коаліцією звіт допоможе тим, хто зараз протиправно утримується в місцях несвободи, створених незаконними озброєними формуваннями», – коментує подію координатор коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» Володимир Щербаченко.
 
На основі зібраної інформації правозахисники пропонують комплекс заходів, спрямованих на припинення виявлених порушень прав людини на непідконтрольних українському уряду територіях, привернення уваги міжнародної громадськості до описаних проблем та притягнення до відповідальності осіб, винних у вказаних порушеннях.
 
***
Коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі», яка об'єднує 17 українських неурядових організацій, була створена за підтримки ПРООН та інших партнерів у 2014 році.
 
Для забезпечення документації порушень прав людини коаліція «Справедливість заради миру на Донбасі» використовує професійне програмне забезпечення зберігання і відстеження даних, яке було придбане і встановлене за підтримки ПРООН та інших партнерів. Ця база даних, що включає вже більш ніж 120 випадків порушень прав людини, буде використовуватися для пошуку засобів правового захисту та відшкодування (наприклад, ЄСПЛ, МГП, кримінальні та цивільно-правові справи) для жертв, більшість з яких є внутрішньо переміщеними особами або представниками інших уразливих громад на Донбасі.