Новини

З обранням ще двох членів було запущено роботу НАЗК

Київ, 17 березня 2016 – Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) зібралося на повноцінне установче засідання як уповноважений державний орган. Це стало можливим завдяки фінальному рішенню конкурсної комісії з відбору кандидатів на посади членів НАЗК і вчорашньому рішенню Кабінету Міністрів щодо призначення Руслана Рябошапки і Руслана Радецького членами НАЗК. Із заповненням 4 вакансій у колегіальному органі Агентство наразі може розпочати повноцінну роботу.


Сьогодні члени Національного агентства з питань запобігання корупції зібралися на установче засідання для розгляду «дорожньої карти» запуску діяльності НАЗК. Карту було попередньо розроблено ПРООН і пізніше затверджено Міжвідомчою робочою групою з питань запуску роботи Агентства.

Вчорашнє рішення конкурсної комісії та розпорядження Кабінету Міністрів розблокували роботу НАЗК і забезпечили можливість чотирьом з п'яти членів Агентства зібратися для обговорення нагальних питань. Враховуючи заповнення двох керівних вакансій, Агентство може ініціювати процедуру реєстрації органу як юридичної особи, обрати Голову, розпочати процес набору працівників Апарату НАЗК та пришвидшити процедури, необхідні для запуску довгоочікуваної реформи системи електронного декларування (включно зі схваленням необхідних регуляторних актів і оголошенням про готовність системи електронного декларування до запуску).

20160317-slider2Процес відбору членів НАЗК був не з легких, супроводжуючись пошуком компромісу, блокуванням і поверненням до діалогу. Так, наприклад, перша спроба запустити НАЗК була здійснена у грудні 2015 року, коли конкурсний відбір завершився обранням лише 3 членів НАЗК. Наталія Корчак, викладач Академії прокуратури, Олександр Скопич, заступник Голови Національного агентства з питань державної служби України, і Віктор Чумак, народний депутат України, були призначені Кабінетом Міністрів України на посади членів НАЗК. Попри це, залишилося питання чи обрана кількість членів буде достатньою для обрання Голови НАЗК (оскільки один з членів буде змушений голосувати за себе, і відповідно, опиниться у ситуації конфлікту інтересів). У цій ситуації один із призначених членів НАЗК, Віктор Чумак відкликав свою кандидатуру і Агентство опинилося знову у «підвішеному стані».

Додатковий відбір ще двох членів НАЗК розпочався у другій половині грудня і тривав до березня 2016 року. Виснажливий і багатоступеневий процес обрання був значно ускладнений обговореннями і дебатами конкурсної комісії. Численні переговори між членами конкурсної комісії загнали її роботу в глухий кут. Здійснювалася безліч спроб для розблокування процесу прийняття рішень, у тому числі зустрічі з Президентом України.

20160317-sliderФінальні дискусії з цього приводу відбулися 16 березня 2016 року, коли на фінішній прямій сім голосів з можливих восьми були віддані за Руслана Радецького і Руслана Рябошапку. Це стало заключним кроком до виконання останньої з 138 вимог для надання безвізового режиму з ЄС для України.
 
Паралельно із призначенням більшості членів Агентства величезний обсяг роботи лежить попереду. Одне із найбільш важливих питань, яке постане, – це якнайшвидший запуск електронної системи декларування принаймні для високопосадовців уже в 2016 року.
 
У той час, коли відбуваються заходи із запуску НАЗК, проходить конкурс на заповнення останньої п'ятої позиції члена НАЗК. Кінцевий термін подачі документів – 21 березня 2016 року.
 
Інформація:
Наталія Корчак – старший викладач Кафедри адміністративно-правових дисциплін Національної академії прокуратури України.
Руслан Радецький – юрист Автомайдану, колишній прокурор Деснянського району м. Києва.
Руслан Рябошапка – антикорупційний експерт Реанімаційного пакету реформ і один із авторів антикорупційного законодавчого пакету, колишній заступник Міністра юстиції України.
Олександр Скопич – колишній заступник Голови Національного Агентства з питань державної служби України.