Новини

Від покарання до лікування: заклади судової психіатрії в Україні

Київ, 18 березня 2016 – У Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбулась експертна дискусія, присвячена реформуванню закладів судової психіатрії в Україні, яке, зокрема, буде базуватись на рекомендаціях незалежного моніторингового звіту, підготовленого за підтримки ПРООН в Україні.


1684«Близько 700 пацієнтів перебувають у античній будівлі в'язниці, перелаштованій на судово-медичний заклад із суворим режимом нагляду, який пильнують озброєні охоронці в формі. Пацієнти протягом 23 годин на добу замкнені в своїх палатах та суворо обмежені в спілкуванні із зовнішнім світом. Ще більш пригнічуючим є той факт, що на тривалість перебування в цьому закладі не впливає стан психічного здоров'я пацієнта, вона цілком залежить від злочину, який було вчинено», – зазначив професор Роберт Ван Ворен, один із членів команди міжнародних експертів, які здійснювали моніторинг закладів судової психіатрії в Україні у грудні 2015 року.
 
1685Функціонування закладів судової психіатрії в Україні є проблемною та делікатною сферою, яку необхідно реформувати відповідно до міжнародних стандартів з прав людини. З огляду на цю необхідність, за спільної ініціативи ПРООН в Україні та Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини групою міжнародних експертів було підготовлено звіт «Моніторинг закладів судової психіатрії в Україні» з метою узагальнення необхідної інформації для впровадження найкращих практик та розробки плану реформування галузі.

Експерти, які безпосередньо відвідали лікарні, побачили пенітенціарні установи замість закладів охорони здоров'я, покарання пацієнтів замість їх лікування та реінтеграції, а також низку інших ганебних підходів, які дістались від радянської спадщини.
 
«Ми говоримо про тих людей, які були позбавлені волі у зв'язку із вчиненням злочину; вони вчинили ці злочини внаслідок психічного захворювання; вони потребують медичного лікування, проте отримують покарання у пенітенціарних умовах; пацієнти та їх рідні прагнуть змінити таку ситуацію, проте закон не передбачає інших варіантів. Маємо замкнене коло», – зазначив Маркус Бранд, радник з демократичного врядування ПРООН в Україні.
 
1689Система судової психіатрії залишається сферою, де майже не відбувається реформування. Причинами цього є закритість галузі, що дозволило їй зберегти стару практику протягом усіх років незалежності. У той же час, кількість пацієнтів, які проходять лікування (яке можна так назвати тільки умовно), складає близько 1 700 осіб.
 
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська наголосила, що саме час перейти від покарання до лікування в закладах судової психіатрії, а до пацієнтів з психічними захворюваннями мають ставитись як до людини, зокрема, забезпечуючи необхідне лікування.
 
 
 
1688«Одну пацієнтку я не ніколи не забуду», – сказав Роберт Ван Ворен, – «Це 25-річна жінка, яка п'ять років тому вбила жінку в супермаркеті. Їй було поставлено розповсюджений діагноз «уповільнена шизофренія» – тренд радянської психіатрії. Перебуваючи вже п'ять років у лікарні, вона зістарилася ніби на 20 років, замість реальних п'яти. До її звільнення залишається ще 5 років. ЇЇ найбільше побажання – вивчити англійську мову, щоб після звільнення мати можливість чимось займатись. Проте їй не дозволили це через заборону використовувати МР3-плеєр. Ми бачили зруйновані життя і це все через систему, яка бачить тільки злочин і не бачить людину».
 
Висновки моніторингової групи вказують на системні порушення міжнародних стандартів з прав людини та наголошують на необхідності слідувати Європейськими цінностям. Цей звіт є ключем, який відкриває двері для здійснення перших реформ у цій сфері.