Новини

Громадські активісти повернули до бюджету понад 299 мільйонів гривень

Як так сталося, що Львівський національний аграрний університет закупив на 3 мільйони гривень у підприємства "Техніка для бізнесу" не комп'ютери, а ... мінеральні добрива?! Як фірма депутатів Бориславської районної та Дрогобицької міської рад, за сумнівних обставин, перемогла у торгах на ремонт будинку для дітей з особливими потребами?

 
11042305 773164879484154 5012944006822550073 nЦі та інші цікаві запитання могли б ніколи не прозвучати ні для прокуратури, ні для простих українців, якби не ініціатива "Тендер і злочин".
 
У процесі реалізації своїх функцій органи виконавчої влади та місцевого самоврядування постійно перебувають у процесі закупівлі певних видів товарів, послуг чи робіт. Відповідно до світових стандартів, ці закупівлі відбуваються на конкурсній основі шляхом конкуренції учасників-підприємств та фірм за право виконувати певне замовлення. Бюджетні кошти, якими держава оплачує закупівлі, є, насамперед, коштами громадян. Це всі ми сплачуємо їх до бюджету у вигляді податків і зборів. Саме тому громадяни мають право постійно контролювати розподіл та ефективність використання бюджетних коштів. Основою такого моніторингу є відстеження правильності та ефективності проведення державних закупівель, прозорість цих процедур як основного механізму розподілу бюджетних коштів. Але хто зі звичайних людей це робитиме? Крім громадянської зрілості, для цього потрібно ще й розуміння всієї «китайської грамоти» цифр. Тому державні закупівлі в Україні - відома корупційна годівниця.
 
Simka-MЗнищити її замахнулися львівські експерти з тендерних закупівель, що працюють на базі Української Галицької Асамблеї. Протягом останнього року вони перевірили кожну (!) тендерну закупівлю у Львівській, Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській та Закарпатській областях на сотні мільйонів гривень. Вони аналізували, як проводилися державні торги, і, знаходячи порушення, скеровували інформацію до правоохоронних органів. Останні, в свою чергу, відповідно реагують на порушників: накладають штрафи, відкривають кримінальні провадження.
 
Моніторинг, здійснений експертами, показав, що найгірша ситуація щодо здійснення державних закупівель - на Закарпатті. "Закарпаття – це взагалі "тендерна Сицилія" України. Там навіть правоохоронні органи повністю ігнорують тендерне законодавство. Перше кримінальне провадження, яке там відкрили в результаті нашої діяльності, – це тендер в Управлінні державної служби охорони в Закарпатській області," - каже Мирослав Сімка, координатор ініціативи. Цікаво також, що на Волині найбільша частина виявлених порушень припадає на Ковель: 12 із 17 млн. грн.
 
Щоб запобігти порушенню законодавства та зупинити корупційні схеми, експертам довелося відкрити і переглянути документацію понад 8000 закупівель, знайти та оскаржити порушення, а відтак – розірвати корупційні договори, що призводить до економії коштів державного бюджету. У 2015 році за фактами виявлених порушень експертами ініціативи скеровано понад 90 депутатських звернень та повернуто до бюджету понад 299 мільйонів гривень.
 
Ініціатива підтримується програмою "Демократизація, прав людини та розвиток громадянського суспільства", що реалізується ПРООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.